Tekonurmen asennusohje

TEKONURMEN ASENTAMISEN TYÖOHJEET / HOITO-OHJEET

 

Pohjan valmistelu

Tekonurmi tarvitsee tasaisen ja tiiviin alustan, joka on vettä läpäisevä. Yleensä suositellaan noin 10-15 cm vahvuista tiivistettyä murskealustaa, joka tehty 0-11 mm kokoisesta materiaalista.

Nurmi voidaan asentaa myös betonin tai vettä läpäisemättömän alustan päälle, mutta silloin suositellaan käytettäväksi joustolevyä, joissa salaojaominaisuudet tai salaojamattoa nurmen alla.

Varmista, että sadevedet läpäisevät murskekerroksen alapuoliset rakenteet tai lisää salaojitus murskepinnan alapuolelle. Pintaveden poisto 0,5-1,0% kallistuksella (kallistus 0,5-1 cm / metri).

Kentän asennusalustan tiiviys ja tasaisuus on erittäin tärkeä. Mikäli alusta ei ole tiivistetty tarpeeksi hyvin, voi sateiden ja lumen sulamisen jälkeen vettynyt murske painua riittävän kovan pistekuorman alla. Esimerkiksi polkupyörän rengas voi aiheuttaa painauman kosteaan alustaan nurmen läpi.

Toinen haastava vaihe pohjien valmistelussa on tasaisuus. Nurmen ollessa asennettuna pohjien epätasaisuus korostuu. Suositeltu tasaisuusvaatimus on 5 mm / 3 metrin oikolaudalla.

On suositeltavaa asentaa reunakivi tai lämpökasitellystä puusta reunus koko asennuksen ympärille. Tämä ei ainoastaan takaa täydellistä reunaa nurmelle, mutta myös mahdollistaa kehyksen tekonurmen kiinnittämiseksi. Kehys on parasta sijoittaa välittömästi viereisten alueiden (terassit, kasvit, ...) reunan alle.

 

Ennen aloitusta

Kun arvioit tarvittavan nurmen määrää, ota huomioon, että nurmen reunat menevät noin 5 cm päällekkäin ja saumoja sovitettaessa tämä määrä menetetään leikkaus.

Huomioi myös, että rullat levitetään aina samaan suuntaan. Nukan kuidut ovat aina hieman kallistuneet samaan suuntaan. Mikäli levityssuunta vaihtuu, niin nurmi näyttää eri väriseltä.

Kun nurmirullat avataan, tulisi niiden olla hetken aikaa levitettynä. Näin nurmen jännitykset poistuvat ja mahdolliset kuljetuksesta aiheutuneet kurtut laskeutuvat. Nurmessa voi ilmetä kurttuja myös silloin, mikäli asennusalusta ei ole täysin suora. Tämä on hyvin yleinen ilmiö.

Tekonurmea asennettaessa sään tulisi olla kuiva, kun nurmen saumoja liimataan ja kun hiekka lisätään nurmeen (mikäli nurmilaatuun tulee hiekka täyteaineeksi).

Liimattavien pintojen tulisi olla kuivat jotta liimasaumasta tulisi kestävä. Täyttöaineita (hiekka) lisättäessä, nurmen hyvä olla kuiva, koska täyttöaine ei levity hyvin märkään nurmeen. 

Nurmea ei tarvitse yleensä kiinnittää alustaan, mutta se voidaan kiinnittää mahdolliseen reunukseen ruuveilla tai liimalla. Aktiivikäytössä olevassa nurmessa on yleensä täyttöaineena hiekka, jonka paino pitää nurmen paikoillaan. 

  1. Nurmirulla avataan, rullan reunassa olevat reunakaistaleet (hulpiot) leikataan pois reunimmaisten lankarivien välistä. Leikkaus puukolla tai mattopuukolla maton pohjapuolelta. Reunakaistaleita ei ole kaikissa laaduissa.

  2. Nurmi asemoidaan paikoilleen koko alueelle. Liimattavat saumat asennetaan lähes puskusaumalle, rakoa voi jäädä noin 5mm (reunat eivät kuitenkaan missään tapauksessa saa tulla päällekkäin). 


  3. Kun nurmi on levitetty kokonaisuudessaan paikoilleen sekä saumojen asemointi tarkistettu niin saumojen kohdalta nurmen reunat käännetään kaksinkerroin noin 50cm matkalta. 


  4. Saumojen kohdalle maahan levitetään 30cm levyinen saumanauha karkeampi (huopamaisempi) puoli ylöspäin. 


  5. Liima sekoitetaan (iso ja pieni astia). Sekoittaminen voidaan tehdä myös pienemmissä erissä esim. puolet ja puolet, kunhan sekoitussuhde säilyy samana. Työaika liimalla on noin 1 tunti sekoituksen jälkeen.


  6. Liimaa kaadetaan maassa olevan saumanauhan päälle noin 0,5kg/m, liima levitetään liimalastalla (kampalastalla) saumanauhalle noin 15 cm leveydeltä. 


  7. Käännetyt nurmen reunat käännetään takaisin paikoilleen niin, että molempien nurmien reunojen alle jää liimaa noin 5 -7cm. Varmista että nukkalankaa ei jää pohjan ja liiman väliin. 


  8. Sauman päällä voi varovasti kävellä heti liimauksen jälkeen ja uudelleen kävellä tai jyrätä n. 15 kg painavalla rullalla, kun liima on hiukan jähmettynyt. Liiman kuivumisaika 2 – 3 tuntia (riippuu lämpötilasta), mutta lopullinen kovuus saavutetaan vuorokauden päästä liimauksesta.


  9. Saumojen kuivuttua nurmeen voidaan levittää hiekka, mikäli nurmeen on tarkoitus lisätä hiekkaa. Hiekka tulisi levittää mahdollisimman tasaisesti esim. hiekan sirottimella aina välillä harjaten nukkaa pystyyn 


  10. Hiekan levityksen jälkeen tehdään lopullinen harjaus, että hiekka tasaisesti levittyneenä ja nurmen nukkalanka on hyvin pystyssä. 

 

Tekonurmen hoito

On tärkeää poistaa säännöllisesti lehdet, oksat ja muu orgaaninen materiaali joko lehtipuhaltimella/imurilla, jäykällä harjalla tai haravalla. Suuremmat esineet, kuten oksat, on poistettava manuaalisesti.

Jos alueilla, joissa ei ole tarpeeksi auringonvaloa, esiintyy sammalta, sammalenestokäsittely voi olla tarpeen, mieluiten kevään ja syksyn aikana. Käytä tähän biohajoavaa tuotetta; älä koskaan käytä happamia nesteitä tai valkaisuainetta, koska nämä kemikaalit voivat vahingoittaa kuituja, jos niitä levitetään liian korkealla pitoisuudella.

Lunta ja jäätä ei tarvitse poistaa pinnalta; anna niiden vain sulaa ja valua pois. Eläinten jätökset on poistettava mahdollisimman pian, minkä jälkeen tekonurmi on huuhdeltava vedellä.

Aineiden, kuten öljyn, happojen, liuottimien tai polttoaineiden, ei koskaan pitäisi päästä kosketuksiin tekonurmen kanssa.

Älä heitä tupakantumppeja nurmikolle äläkä altista nurmikkoa tulelle, ilotulitteille, hitsausaktiviteeteille tai grillaukselle, koska tämä voi aiheuttaa kuitujen sulamista ja paakkuuntumista.